Wederom met een vliegtuig naar het enkele jaren geleden geopende vliegveld van El Calafate.
Die plaats is sindsdien ook als kool gegroeid en is volledig op toeristen afgestemd, inklusief een enorm casino. Gelukkig hadden wij een hotel ver buiten het centrumpje (45 minuten lopen langs het Lago Argentina, met uitzicht op de sneeuwbergen).
Die plaats is sindsdien ook als kool gegroeid en is volledig op toeristen afgestemd, inklusief een enorm casino. Gelukkig hadden wij een hotel ver buiten het centrumpje (45 minuten lopen langs het Lago Argentina, met uitzicht op de sneeuwbergen).
Maar je moet hier toch heen om het wereldwonder (zeker in deze tijd van Global Warming) van de Perito Moreno gletscher te zien. En dat hebben we uitvoerig gedaan, een dag over land en de andere dag over water. Deze gletscher is een sneeuwgletscher en geen ijsgletscher. Boven in de Andes sneeuwt het het hele jaar door, waardoor de gletscher daar steeds maar aangroeit.
Boven de linkerzijde en onder de rechterzijde van de ruim een kilometer lange uitloop van de gletscher. Hieronder een voor-aanzicht.

Onderaan, tientallen kilometers naar beneden en praktisch op zeeniveau komt de gletscher uit in het Lago Argentina. Daar brokkelt die af, wat goed te zien en te horen is. Het bijzondere is dat deze gletscher niet kleiner wordt. Hieronder een blik boven op de gletscher.

Onderaan, tientallen kilometers naar beneden en praktisch op zeeniveau komt de gletscher uit in het Lago Argentina. Daar brokkelt die af, wat goed te zien en te horen is. Het bijzondere is dat deze gletscher niet kleiner wordt. Hieronder een blik boven op de gletscher.
Een andere gletscher is de Uppsala gletscher, daar is onlangs een heel stuk van afgebroken, met als gevolg vele ijsbergen in het meer. Het zonlicht zorgt voor speciale blauwe kleuren in het ijs.
Er zijn mensen die een stukje van dit duizenden jaren oude ijs mengen met 12 jaar oude whiskey (schijnt een bijzondere kombinatie te zijn, ook op de boot verkrijgbaar!).
Er zijn mensen die een stukje van dit duizenden jaren oude ijs mengen met 12 jaar oude whiskey (schijnt een bijzondere kombinatie te zijn, ook op de boot verkrijgbaar!).
De calafate is overigens een besje, waarvan jam, likeur, bier en taart wordt gemaakt. Foto volgt in een volgende aflevering.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten